Днес е последният ден за обществено обсъждане на дългоочакваните законови промени по отношение

...
Днес е последният ден за обществено обсъждане на дългоочакваните законови промени по отношение
Коментари Харесай

На финалната права в борбата срещу насилието

Днес е последният ден за обществено обсъждане на дълго чаканите законови промени във връзка с домашното принуждение. Дискусията по законопроекта, сходно на дебатите в най-голямата Фейсбук група против домашното принуждение, която бе основана от " Момичетата от града ", е нападната от тролове и недоброжелатели, само че не това е значимото. На първо място е значимо, че предложенията в основата си са ефикасни. Може би страната към този момент е притисната да направи решителна крачка в това отношение – не знаем, само че положителната самодейност е реалност. 

Голяма част от плануваните сега промени бяха част и от съответните ни претенции към страната, които поставихме при старта на кампанията  " НЕ СИ САМА - ЗАЕДНО СРЕЩУ НАСИЛИЕТО " преди три години. 

По предложение на Министерство на правораздаването в Парламента ще бъде внесен план на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбрана от домашното принуждение (ЗИД на ЗЗДН). Както се споделя в претекстовете към него, измененията са подбудени от нуждата да се отстранят недостатъци и пропуски в настоящата нормативна база (а такива има доста и ние, Момичетата от града, сме ги посочвали неведнъж). 

Законопроектът се базира и на препоръките на Европейската комисия, както и на разнообразни контролни и мониторингови механизми по конвенции на Организация на обединените нации в региона на правата на индивида, които имат отношение към проблемите на насилието над дами и привеждането на българското законодателство в сходство с европейските законодателни практики и интернационалните стандарти в тази област.

Повечето организации, ангажирани в битката с домашното принуждение и насилието, учредено на пола, към този момент показаха позитивното си мнение по отношение на препоръчаните промени. Общото мнение е, че с тези оферти българското държавно управление извършва по прецизен метод свои международноправни отговорности и заобикаля бъдещи дипломатически и финансови наказания.

Сред нужните промени е това, че при открито принуждение причинителят ще бъде длъжен да напусне взаимно населяваното жилище.

Местоживеенето на децата ще се дефинира при потърпевшия родител, а за насилника ще бъде постановено да посещава специализирани стратегии за превъзмогване на експанзията и справяне с гнева. В случай на потвърдена взаимозависимост ще бъде насочван и задължаван да взе участие в програма за лекуване й. 

Планира се да бъде налагана тотална възбрана на причинителя на принуждение да реализира контакт с потърпевшия под каквато и да е форма, в това число по телефон, посредством електронна поща и разнообразни онлайн приложения. 

Ще му бъде отнето и оръжието, в случай че има такова. 

Ще бъде основан профилиран народен орган и координационен механизъм, натоварени с предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, ще бъдат открити нови спешни центрове и подслони, финансирани за сметка на държавния бюджет - ограничения, които също са международно обвързване на българското държавно управление. 

Пострадалите лица ще бъдат насочвани за прилагане на профилирани услуги за отбрана или стратегии за възобновяване, това се планува и за децата,

В случаите на провесен правосъден спор сред родителите по практикуване на родителските права, по установяване местоживеенето на детето или режима на персоналните връзки, дубликат от заповедта за незабавна отбрана и заповедта за отбрана ще се изпраща на съответния съд. Това може да звучи обикновено, само че сега просто не се прави.

Затова е от значително значение и идната точка в проектозакона - основаването на Централен регистър, който да съдържа база данни за актовете на домашно принуждение.

В него ще се събират също данни за потърпевшите лица, извършителите и взаимоотношенията сред тях, за вида принуждение – физическо, психическо, полово, прочувствено, икономическо, ограничение на права и други, продължителността на насилието и причинените вреди.

Тоест ще се следи история на насилието в връзките, включително подадени молби за издаване на заповед за отбрана и наложените ограничения. От регистъра ще получаваме информация за физически лица и юридически лица, които са снабдители на обществени услуги и осъществяват действия по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение.

Държавата ще се ангажира с поддържането на денонощна телефонна линия, консултативни центрове, кризисни центрове и защитени жилища, като тези услуги ще се дават безплатно. 

Вижте какво в действителност настояваме да се промени...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР